Berenars i clàssica al MEAM

El Museu Europeu d'Art Modern programa, cada dissabte, clàssica amb berenars. Avui han actuat Elena Rey, Oleguer Beltran (violins), Anna Puig (viola) i Erica Wise (violoncel) amb obres de Schubert, Mozart i Mendelssohn.

Aina Vega i Rofes

Aina Vega i Rofes

Coordinadora de Cast@fiore

El Museu Europeu d’Art Modern programa, cada dissabte, música de cambra acompanyada d’un berenar. Aquesta setmana han actuat Elena Rey, Oleguer Beltran (violins), Anna Puig (viola) i Erica Wise (violoncel) amb quartets de corda de Schubert, Mozart i Mendelssohn.

El Palau Gomis acull, cada dissabte a Ciutat Vella, joves músics per interpretar obres de cambra a un públic predisposat davant d’un berenar en una sala acollidora i amb bona sonoritat. La iniciativa del MEAM aplega melòmans que, a banda de sentir música i omplir el budell a mitja tarda, poden visitar la col·lecció del museu.

El repertori d’aquest dissabte incloïa obres del classicisme i el romanticisme. La primera peça que ha sonat, el Quartettsatz en do menor D703, fou composada per Franz Schubert el 1820, en la seva etapa de maduresa. Es tracta d’un primer moviment amb estructura de forma sonata, una peça molt rodona que, malgrat quedar aïllada en el repertori schubertià, pren entitat pròpia. S’inicia amb un crescendo que dóna pas a un diàleg entre els dos violins, en un tempo allegro assai que ha caminat amb dinamisme i amb reguladors que ofereixen punts de geni. Els músics han sabut empastar amb encert els quatre instruments i han ofert una versió digna de l’obra del compositor i pianista vienès.

Oleguer Beltran ha seguit com a primer violí a la segona obra, el Quartet de corda núm. 1 en Sol Major KV 80 o Quartet Loidi de Mozart, composada el 1770, quan el compositor austríac tenia només 14 anys i s’encaminava a Itàlia per primera vegada amb el seu pare. El quartet consta de quatre moviments, Adagio, Allegro, Minuetto-Trio i Rondeau i és una obra que mostra un Mozart amb caràcter, malgrat la seva joventut. L’Adagio ofereix una forma sonata rudimentària, desenvolupada en dos temes de caràcter cantabile. La bitemacitat es manté al segon moviment, amb un primer tema encapçalat pel primer violí i un segon de contrapuntístic. El minuet contrasta amb el trio per la seva solemnitat, ja que el darrer ofereix notes en stacatto que li dónen un caràcter lleuger. I el rondó, afegit amb posterioritat, va desplegant una multitud de temes i resulta especialment interessant pel joc d’harmonies que es proposen i la resolució de les tensions. La interpretació del quartet, format per uns músics amb formació germànica (Wise, Puig i Beltran) i sota els auspicis del Quartet Casals (Rey, Beltran) s’ha mantingut en la correcció.

Mendelssohn va composar el seu Quartet núm. 6 en fa menor op. 60 el 1847, com a homenatge a la seva germana, que acabava de morir. Aquesta obra contrasta amb les immediatament anteriors, més intimistes, pel seu caràcter expressiu i de densitat sonora. El primer moviment, Allegro vivace assai, està dominat per un un joc de trèmolos molt temperamental i amb densitat harmònica. L’Allegro assai presenta molt dramatisme, amb un contrast entre aguts i greus, i amb petits moments de distensió. En el tercer moviment, Mendelssohn ofereix un bellíssim discurs ple de melangia que arriba com un respir a la pesantor imperant.L’obra retroba la seva potència al darrer moviment, Finale: Allegro molto. Cal destacar la interpretació d’Elena Rey, en aquesta ocasió primer violí, i d’Anna Puig a la viola.

Fins al 28 de juny tenen l’oportunitat de gaudir d’una tarda musical amb joves talents en un ambient acollidor.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació