Antònia Vicens, una veu poètica assassina

Hi ha persones que neixen amb les paraules dins. Les tenen allà voltant pel cap, i primer no ho noten, però al cap d’un temps i de moltes flors se n’adonen: d’aquests pensaments en puc fer literatura. I aquest és el cas d’Antònia Vicens.

Clàudia Rius i Llorens

Clàudia Rius i Llorens

Periodisme i cultura. Cap de redacció de Núvol (2017 - 2021). Actual cap de comunicació del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Hi ha persones que neixen amb les paraules dins. Les tenen allà voltant pel cap, i primer no ho noten, però al cap d’un temps i de moltes flors se n’adonen: d’aquests pensaments en puc fer literatura. I aquest és el cas d’Antònia Vicens. Però no n’hi ha prou, amb deixar volar les paraules front endins; escriure-les, fer-les tangibles, és tot un repte a l’abast de pocs. I aquest també és el cas d’Antònia Vicens. És per això que enguany ha rebut el Premi Nacional de Cultura, i que avui la Institució de les Lletres Catalanes l’ha homenatjat en un acte a l’Arts Santa Mònica.

Antònia Vicens | © Lleonard Muntaner 2013

Si hi havia algú especialment content avui, aquest era Sebastià Portell. El jove escriptor i dramaturg és l’autor del llibre Antònia Vicens: Massa deutes amb les flors (Lleonard Muntaner Edicions, 2016), que s’ha presentat en el marc de l’homenatge a l’autora. En paraules de l’editora Maria Muntaner, Sebastià Portell és un autor clarivident. “En aquest llibre no trobareu morbositats ni secrets, sinó que sereu oients i participants de la conversa”, ha explicat ell, que ha creat una obra biogràfica basada en diàlegs que ha mantingut amb la seva admirada i estimada Antònia Vicens.

I és que l’admiració i l’estima han sigut constants en l’acte, perquè tothom qui coneix Antònia Vicens no pot evitar tornar a ella, tal com fan les abelles amb les flors. “Tu ens has donat molt, ara és hora que t’ho podem tornar”, ha dit Laura Borras, directora de la Institució de les Lletres Catalanes, que ha explicat que Vicens va entrar al món de la literatura guanyant el premi Sant Jordi amb 26 anys. La directora també ha destacat que Antònia Vicens sempre ha format part d’associacions relacionades amb la literatura catalana, com l’AELC o el PEN Català.

Del talent innat d’Antònia Vicens n’ha parlar Santi Vila, Conseller de Cultura de la Generalitat, que ha reflexionat sobre “la capacitat de florir talent en circumstàncies adverses”, apuntant que l’autora homenatjada no havia visitat cap biblioteca ni cap llibreria durant la seva infantesa. El Conseller ha volgut destacar el bon moment que viuen les relacions del Principat amb les Illes Balears, i ha afirmat que “els autors de les illes juguen un paper molt important en la literatura catalana, i en la literatura catalana contemporània”.

Antònia Vicens, vista per Toni Catany

“Fins que no guanyis el Nobel no estarem contents”, ha rigut Jaume Pons Alorda abans de llegir un poema de l’autora, de la mateixa manera que ho han fet personalitats com el fins ara president del CoNCA, Carles Duarte; la presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català, Isona Pasola; la poeta i actriu Estel Solé o la traductora, filòloga, poeta i cantant Odile Arqué, que ha protagonitzat el moment més emocionant de l’acte cantant Llorona, de Chavela Vargas, per sorpresa.

Malgrat que semblava que ella mateixa ho evitaria, l’acte ha acabat amb la intervenció d’Antònia Vicens. “M’he quedat eixuta de paraules”, ha afirmat l’autora, que ha llegit un poeta inèdit mentre amb el braç esquerra aguantava un ram de flors. “Aquesta persona d’aspecte fràgil i ulls blaus té una veu poètica assassina”, ha dit Laura Borràs. L’acte també ha servit per felicitar l’autora pels seus 75 anys, i demanar-li un desig evocant un poema seu: Morir-te  / encara no / tens massa / deutes amb les flors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació