Aliments, receptes de cuina i àpats suculents en la plàstica medieval

Aquest estiu s'ha impartit des de la Universitat de Girona un curs en línia titulat "Viatgers, golafres, cuiners i bótes de vi (Un passeig gastronòmic per l'Europa medieval)", que han dirigit Josep Antoni Aguilar i Xavier Renedo.

Aquest estiu s’ha impartit des de la Universitat de Girona un curs en línia titulat “Viatgers, golafres, cuiners i bótes de vi (Un passeig gastronòmic per l’Europa medieval)”, que han dirigit Josep Antoni Aguilar i Xavier Renedo. Pels que no l’heu pogut seguir, hem publicat a Núvol un article de Paul Freedman, que ens introdueix al Llibre de Sent Soví, i ara aquest de Montse Barniol sobre la iconografia dels àpats a l’edat mitjana.

Collita de l’all, Tacuinum Sanitatis (BnF, ms. Lat. 9333, f. 23)  Font: Wikimedia
Si bé és cert que la temàtica gastronòmica no sol protagonitzar obres d’art medieval, també ho és que aquesta té cabuda en peces molt diverses. En ocasions, la iconografia requereix la representació d’aliments o d’àpats i, en altres, els elements culinaris acompanyen l’escena principal. El cas és que en la plàstica medieval podem trobar-hi referències visuals, algunes ben reeixides, d’ingredients, de receptes de cuina o de la degustació de menjars.

Probablement, un dels conjunts d’imatges més exhaustius relacionats amb el menjar el trobem en el Tacuinum Sanitatis, que, en gairebé tres-cents articles, recull els vegetals i animals necessaris per a l’alimentació de l’home. Aquest tractat deriva d’una obra àrab, escrita al segle XI per Ibn Butlân, un metge de Bagdad, i va ser àmpliament difosa a l’Occident medieval. En conservem diversos exemplars, la majoria dels volts de 1400, repartits per diverses biblioteques i col·leccions privades. Bona part d’aquests còdex van ser profusament il·luminats, oferint-nos imatges dels aliments més diversos.

Altres obres, de temàtica molt diferent, inclouen també representacions de menjar. En el Llibre de les Meravelles de Marco Polo, per exemple, s’explica com a l’Índia planten pebrers. No és estrany que l’intrèpid viatger italià es fixés en el cultiu del pebre  (que es representa en l’exemplar de la BnF) si tenim en compte que el comerç de les espècies, un condiment luxós a Europa, era un dels principals motius per viatjar a Orient.

La preparació dels aliments tampoc és aliena a l’art medieval. En aquest sentit, és espectacular un còdex donat a conèixer fa un parell d’anys per la British Library: un excepcional llibre de receptes de cuina, de mitjans segle XIV (Londres, British Library, MS Additional 142012), que degué ser compilat per Geoffrey Fule, que va cuinar per a la reina d’Anglaterra Felipa d’Hainaut (1328-1369). Fule, que tenia fama de fer degustar als seus comensals receptes on es barrejaven sabors de manera inusual, explica com cuinar menjars tan dispars com arengs, peix, eriçons o merles. Sobretot, però, criden l’atenció les seves instruccions per cuinar l’unicorn (sic). Explica Fule que primer de tot cal adobar la carn, per rostir-la tot seguit a la graella, tal i com il·lustra una de les miniatures del sorprenent manuscrit.

Les escenes d’àpats, és clar, tampoc manquen en la plàstica. Més enllà dels Sants Sopars, l’àpat per excel·lència en l’art medieval, trobem altres escenes de banquets. És especialment luxós el que inaugura el fantàstic calendari de les Très Riches Heures du duc de Berry (Chantilly, Musée Condé, ms. 65), un dels llibres d’hores de Joan, duc de Berry, tercer fill del rei de França, bibliòfil i àvid col·leccionista i promotor d’obres d’art. Il·lustrant, doncs, el mes de gener, trobem una representació de la celebració d’inicis d’any, quan s’intercanviaven étrennes –regals d’any nou–, tal i com es pot veure a la part inferior esquerra. La taula és parada i hi destaca una peça d’orfebreria, la Sallière du pavillon, una joia de la vaixella del duc que, sabem, encara es trobava en el seu tresor el 1416. El menjar és a punt i el duc, vestit de blau, espera degustar-lo per donar la benvinguda a l’any nou.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació