Al-Andalus, un viatge al passat a través de les lletres

La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona proposa recorreguts literaris per aquesta tardor

Francesc Ginabreda

Francesc Ginabreda

Periodista i corrector

Les biblioteques de la Diputació de Barcelona continuen oferint noves eines virtuals als seus usuaris. Una d’aquestes propostes són els recorreguts literaris, amb temàtiques per tots els gustos en funció de l’actualitat editorial, els autors, els gèneres literaris, la història, l’entorn de proximitat… Dels molt viatges que podeu fer aquesta tardor, us en recomanem un de gran valor històric i cultural a través d’Al-Andalus. No cal que prepareu cap maleta. L’únic que us fa falta són ganes de llegir.

La rendición de Granada, de Francisco Pradilla y Ortiz

La Biblioteca Virtual de la Diputació de Barcelona ens ofereix una vintena de llibres per endinsar-nos en aquest passat ibèric protagonitzat per les comunitats musulmanes establertes als regnes de la cristiandat. A banda de la Història, la literatura també s’ha fet ressò d’aquesta petjada de més de 700 anys, que va perdurar fins que els Reis Catòlics van posar fi al poder islàmic a la Península. Sense anar més lluny, l’any 1582 l’il·lustre Miguel de Cervantes Saaverdra va escriure El trato de Argel, una comèdia en què parlava sobre el seu captiveri a mans dels corsaris berbers.

Un recorregut històric i literari

Entre la varietat d’assajos, investigacions i novel·les que podem consultar al prestatge virtual de la Xarxa de Biblioteques Municipals, hi trobem obres tan interessants com Las Ciencias de los Antiguos en Al-Andalus (Editorial Mapfre), de Julio Samsó, un llibre que parla amb gran detallisme sobre la història de les disciplines científiques desenvolupades o perfeccionades pels musulmans que van habitar la península a l’Edat Mitjana, des de les matemàtiques fins a l’astronomia. Un estudi crític, exhaustiu i rigorós per conèixer una part important de la saviesa dels àrabs més enllà de la filosofia i la teologia.

Un altre dels llibres destacats és el de Joan Francesc Mira, Vida i final dels moriscos valencians (Bromera), que ens permet endinsar en l’època en què els sarraïns foren expulsats de la península i, en aquest cas particular, del Regne de València; un episodi històric que marcaria el futur del país des de molts punts de vista, des del religiós fins al cultural passant pel nacional i pel lingüístic.

També podem optar per una altra lectura específica, concretament sobre les dones andalusines, escrita per Manuela Marín: Vida de mujeres andalusíes (Sarria), que analitza el paper de les dones de la comunitat musulmana en diversos àmbits i espais socials, com la seva projecció política o el seu paper a la llar. També estudia la influència de les membres de les elits culturals i de les dones assalariades i amb poder dins i fora de l’entorn domèstic.

mujeres_al_andalus_g

Tenint en compte que el context històric d’Al-Andalus comprèn una llarga època, des de la ràpida expansió de l’Islam i la seva arribada a la península al segle VIII fins al final de la pirateria al segle XVIII, podem fer-nos una idea de la seva importància i empremta en la cultura i l’imaginari populars actuals a través d’algunes novel·les, com La predicción del astrólogo (Ediciones B), de Teo Palacios, un relat històric (i èpic) de la Sevilla musulmana amb una remarcable tensió narrativa que aborda les grans qüestions de la literatura al llarg de les seves 536 pàgines.

Per capbussar-vos definitivament en aquest recorregut històric i literari i fer una ullada a la resta de llibres que teniu a l’abast, feu clic en aquest enllaç.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació