Speakers' Corner

Sílvia Pujalte

Frustració, disgust i indignació. Això és el que vaig sentir quan vaig saber, dimarts de la setmana passada, que s'havia venut l'edifici que havia acollit la Sala Granados.

Salvador Oliva

Què en faràs de tants cotxes esportius, si al final aniràs a la presó?, es pregunta Salvador Oliva en un sonet implacable

Redacció L'Avenç

Sophie Calle: una fabricant d’històries

La historiadora de l’art Susanna Portell ha visitat l’exposició de Sophie Calle, Modus vivendi, al Palau de la Virreina i ens en parla al número de maig de L’Avenç. A través d’imatge i narració, Sophie Calle ens interroga poèticament de com som i com ens construïm a partir de la mirada.

Redacció L'Avenç

Cremar Barcelona? o la suplantació de la història

José Luis Martín Ramos, catedràtic d’història contemporània de la Universitat Autònoma de Barcelona i antic director de L’Avenç, parla al número d’aquest mes de la novel·la recentment publicada per Guillem Martí, "Cremeu Barcelona!". Martín Ramos en critica la manca de rigor històric i l’estafa que suposa vendre la novel·la com a “relat que s’ajusta a uns fets reals”.

Gentil Puig i Moreno

Homenatge a Teresa Rebull

La cantautora Teresa Rebull (Sabadell, 1919-Ceret, 2015) ha mort precisament el 14 d’abril, aniversari de la proclamació de la Segona República, l’any 1931. Era un símbol de l’escena musical catalana i de la Nova Cançó, i també un referent de la lluita antifranquista i d’esquerres que la va dur a la presó i l'exili.

Redacció L'Avenç

Onze germans

El número d'abril de L'Avenç arriba amb l'estrena de la sèrie ‪#‎onzegermans‬ de Martí Sales i il·lustracions de Marc Vicens. Una bona estrena per al mes més literari de l'any.

Redacció L'Avenç

Jordi Graupera, la claror de les idees

Al número de març de L’Avenç, Pere Antoni Pons retrata Jordi Graupera per a la secció “Protagonistes imminents”. El periodisme de Jordi Graupera és ple “d’empatia, voluntat d’aprendre, anàlisi, experiència compartida, construcció intel·lectual”.

Redacció L'Avenç

Julià Guillamon reconstrueix el barri de la Plata

L’escriptor Julià Guillamon (Barcelona, 1962) ha iniciat des del mes de gener un sèrie de relats que anirà publicant mensualment a L’Avenç durant tot el 2015. El relat de Guillamon vol ser un mirall d’allò que fou la seva infància al barri de la Plata del Poblenou de Barcelona.

Núvol

Jordi Boixaderas a Serra d'Or

Al número de novembre de «Serra d’Or», l’actor Jordi Boixaderas, en conversa amb Núria Cañamares, explica amb pèls i senyals per què prefereix la feina d’actor teatral i de doblatge per damunt de l’actuació davant la càmera.

Núvol

El joc dels haikus: Oh, llet amiga

Joan-Lluís Lluís us proposa una endevinalla poètica. Cada dia us presenta un haiku que és la descripció d'un llibre famós i vosaltres l'heu d'endevinar. Podeu enviar les vostres respostes a info@nuvol.com i entre els que l'encertin sortejarem un llibre. Cada dia a les 17h us anunciarem la solució per Twitter.

Núvol

El joc dels haikus: Com un bon soldat

Joan-Lluís Lluís us proposa una endevinalla poètica. Cada dia durant La Setmana us presenta un haiku que és la descripció d'un llibre famós i vosaltres l'heu d'endevinar. Podeu enviar les vostres respostes a info2nuvol.com i entre els que l'encertin sortejarem un llibre. A les 17h us anunciarem la solució per Twitter.

Núvol

Un web sobre el Tricentenari, a la Biblioteca Virtual

La Diputació de Barcelona, a través de la Biblioteca Virtual, ha preparat un web monogràfic sobre el Tricentenari, que ja es pot visitar. Es tracta d'un recull de webs, apps i itineraris, així com de les novel·les, còmics, cinema i música que podem trobar a la Xarxa de Biblioteques Municipals sobre la Guerra de Successió.

Valèria Comellas

The Great Rodoreda

Ll'alumna de l'Institut Llobregat de Sallent, Valèria Comellas, publica a la revista Espies un text on compara "The great Gatsby" i "Jardí vora el mar" i es qüestiona fins a quin punt l'obra de Scott Fizgerald va influir en l'obra de Rodoreda. A Núvol us n'oferim un extracte.

Bernat Puigtobella

Tots tenim un nas... i un Espinàs!

Avui a les 19.30h el Col·legi de periodistes acull un homenatge a Josep M. Espinàs, en el qual intervindran Ignasi Aragay i Empar Moliner. El mes de març Edicions La Campana va publicar Una vida articulada, que recull els seus milors articles publicats en els darrers 35 anys.

Bernat Puigtobella

Una placa per a Ramon Julibert, el rossinyol del metro

La mort de Ramon Julibert, el senyor que cantava òpera al metro, ha commogut milers de lectors de Núvol i del diari Ara, on s'han publicat dues cròniques de Dolors Boatella i Toni Vall respectivament. Un admirador de Julibert ha obert una campanya a Change.org perquè es reconegui la seva figura.

Roser Vernet

De terrats, laberints i somnis

La teua germana petita et deia que tenies unes mans immenses. Per a ella tot en tu era immens. Les mans, que amagaven del tot l'harmònica que sempre tenies a punt, i li feia l'efecte que les notes sortien dels teus dits. I, qui sap? potser no anava tan lluny d'osques.