Surtdecasa.cat, el digital de cultura de Terres de l’Ebre

Anna Zaera i Neus Barberà són les fundadores de surtdecasa.cat, el diari digital de cultura de les terres de l'Ebre, que en poc temps s'ha convertit en un referent obligat.

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

Anna Zaera i Neus Barberà són les fundadores de surtdecasa.cat, el diari digital de cultura de les terres de l’Ebre, que en poc temps s’ha convertit en un referent obligat per a tots aquells que volen estar al dia i seguir l’agenda cultural. Avui surtdecasa.cat ha convidat Núvol a un debat sobre la cultura a la xarxa al campus de Tortosa de la URV, moderat pel periodista cultural Toni Puntí. Hem aprofitat per entrevistar-les. Elles ens expliquen com s’han aventurat a fer un digital de cultura local.

En primer lloc, felicitats pel vostre projecte. Com va sorgir la iniciativa? Com se us va acudir?

Neus:  Després de quasi 10 anys estudiant i treballant a Barcelona, tenia ganes de tornar a les Terres de l’Ebre, fer un canvi de ritme en la meua vida i dedicar-me a alguna cosa que m’omplís com a periodista i que oferís un servei útil i positiu per a les Terres de l’Ebre. Volíem portar aires nous, optimisme i, sobretot, donar valor a la gran riquesa cultural del territori.

Anna: Quan Neus em va explicar la idea, de seguida em vaig implicar. Per mi era molt estimulant crear un projecte des de zero. Decidir quin seria el logotip del projecte, que la gent conegués la marca utilitzant marqueting de guerrilla, decidir les seccions, els reportatges, etc. Aquest projecte ha estat millor que fer deu masters universitaris. Impagable.

Sembla que heu omplert un buit o heu creat un espai molt particular, oi?

Neus:  Fins que va aparèixer Surtdecasa.cat, no existia un mitjà especialitzat en cultura i oci a les Terres de l’Ebre. Tot s’enfocava més al turisme o, als mitjans tradicionals, es dedicava molt poc espai a l’actualitat cultural del territori. Gràcies a les noves tecnologies i a aquest interès per fer visible la gran oferta cultural i d’oci ebrenca, hem pogut crear un mitjà proper, constament actualitzat i, sobretot, amb molta il·lusió i sentiment al seu darrera.

Anna: Sí, nosaltres vam sortir a l’octubre del 2011 i encara no hi havia cap mitjà de comunicació a les Terres de l’Ebre que tingués una naturalesa totalment digital. La gent no veia clar que Surtdecasa.cat pogués funcionar, però el cert és que si ara no estés, la gent ho trobaria a faltar.

El vostre web és una bona agenda cultural. Poder tenir tota aquesta info controlada és una feina laboriosa de formigueta. Com us ho feu?

Neus: L’agenda cultural de Surtdecasa.cat és possible gràcies a moltes vies i aportacions. Alguns ajuntaments ens envien les activitats que es realitzen al seu municipi (o es poden consultar als seus webs – molts cops desactualitzats); però la gran feina per aconseguir una agenda completa ve a través de les xarxes socials (facebook i twitter) i de les aportacions dels usuaris que ens envien les activitats que organitzen. Amb tot això i la recerca que fem des de Surtdecasa.cat, intentem no deixar-nos res – almenys el més destacable – de les quatre comarques ebrenques.

Anna: Sí, Neus és una gran formigueta. Ella és la que recopìla tota la informació per tenir l’agenda actualitzada. I si de vegades se li escapa alguna cosa, s’enfada i tot! Jo tinc un rol més de caçadora (riu) Intento buscar temes per fer reportatges, captar tendències o detectar oportunitats de negoci.

El vostre web és cultural en un sentit ampli. S’hi inclou gastronomia, natura, activitats infantils. El fet que el mateix nom del vostre web sigui surtdecasa ja dóna idea del concepte extrovertit de cultura. La lectura més aviat convida al recolliment, però vosaltres busqueu la comunitat.

Neus:  El principal objectiu de Surtdecasa.cat és fer partícips als usuaris de l’oferta cultural que tenen al seu abast. Per això, la majoria d’articles i reportatges són prèvies per informar del que passarà en un futur i, així, que la gent es pugui planificar per poder-hi participar. Surtdecasa.cat és un punt de trobada per ser conscients del munt d’activitats i opcions que ofereixen les Terres de l’Ebre i, també, per ser un motor de motivació i optimisme de cara a viure la cultura del nostre territori.

Anna: Des de sempre Surtdecasa.cat ha tingut un equip de gent al darrere molt alegre i molt viu. Això s’ha trasmès i crec que ha arribat a la gent. Tenim l’obligació no només d’explicar què passa sino de motivar a la gent a sortir.

Com heu aconseguit fer viable econòmicament el web? Amb publicitat o també organitzeu serveis? Teniu el suport d’uns quants municipis, també. Quina mena de suport us donen?

Neus:  Fer viable econòmicament un mitjà de comunicació digital encara és difícil a les Terres de l’Ebre. Estem en una època de canvi de model i molta gent encara no veu en els mitjans digitals els avantatges ni la professionalitat que tenen. Però és una transició que, confiem, durarà poc. Surtdecasa.cat es financia a través de publicitat privada i de suport per part de les administracios públiques. El nostre objectiu és que tots els ajuntaments i institucions de les Terres de l’Ebre se sumin a la iniciativa i que, a canvi de difusió de les activitats que organitzin, ens ajudin a sostenir el mitjà, que és útil i necessari per a tots. A més, Surtdecasa.cat també té la vessant de servei pel que fa a promoure esdeveniments més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient. En aquest sentit, oferim un servei de gots reciclables per a festes, concerts o actes festius que està tenint molt bona acollida i ofereix molts avantatges.

Anna: El projecte va creixent a poc a poc. El primer any ens vam recórrer les Terres de l’Ebre amb el cotxet per presentar el projecte als ajuntaments. I quan arribàvem alguns regidors ens deien. “De part de qui veniu?” No entenien que dues noies estessin impulsant un projecte i quan els explicaves que era digital, encara ho entenien menys. Molts et contestaven: No ens interessa, de web ja en tenim! Avui dia, la gent ja coneix el projecte i ens venen a buscar perque volen posar publicitat.

El vostre web té incorporats alguns bloguers. Gent de terres de l’Ebre que no viu necessàriament a l’Ebre. Què us aporten aquests bloguers?

Neus: L’apartat de bloguers ofereix una visió diferent dins de Surtdecasa.cat. És un espai per a l’opinió, la reflexió l’humor, l’actualitat més social o les anècdotes del dia a dia, des d’un punt de vista ‘ebrenc’. Tots els blogs tenen alguna relació amb les Terres de l’Ebre i aquest és el punt de partida.

Anna: Els bloguers són part de l’equip, els temes que ells tracten completen l’oferta de continguts de Surtdecasa.cat i donen al projecte aquest aire de comunitat ben avinguda i culturalment viva.

Com es veu Barcelona des de Tortosa? Quina relació hi teniu? Dediqueu espai a notícies d’àmbit nacional o us cenyiu a la vostra àrea més local?

Anna: Es veu com la gran capital de la cultura. Quan vénen grups de la resta de Cataunya a actuar a les Terres de l’Ebre els solem fer una entrevista i tots coincideixen en que Barcelona excerceix un paper centralista. És normal, a Barcelona hi ha més de 2 milions d’habitants i a les Terres de l’Ebre 300.000 i estan disseminats.

Neus:  Es veu com la gran metròpolis, on hi ha una gran oferta de tot i, culturalment, molt activa. Però també com una ciutat que ho vol acaparar tot. Si no passa a Barcelona, sembla que no existeixi i, en aquest sentit, Surtdecasa.cat vol reivindicar, en part, aquesta descentralització.

Coneixeu alguna altra web de caire cultural local comparable al que feu vosaltres?

Anna: A part de Núvol, jo no en conec cap altra web que hagi tingut continuïtat. Encara que em consta que hi ha projectes a punt de sortir a la llum.

Neus: Potser, com a referents, Time Out Barcelona s’hi assemblaria una mica. Tot i això, les peculiaritats d’un i altre mitjà són bastant diferents.

Quin és el vostre objectiu a mitjà i llarg termini? Creieu que podeu créixer encara més?

Anna: Surtdecasa.cat continuarà creixent, sobretot perquè nosaltres tenim ganes i il.lusió de fer moltes coses. Ara estem mirant que el projecte pugui funcionar a altres parts de Catalunya.

Neus:  El nostre objectiu és consolidar-nos com a referent quant a informació cultural a les Terres de l’Ebre, que ningú tingue dubtes d’on ha de consultar per saber què passa a nivell cultural al territori. A part d’això, però, també estem treballant per poder exportar el projecte a altres zones de Catalunya, seguint la mateixa filosofia i línia de Surtdecasa.cat.


Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació