L’Estruch, fàbrica de creació i circ d’avantguarda

L'Estruch, fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell, inaugura un espai dedicat al circ: La Vela. Judith Fernández n'ha parlat amb Manel Rodríguez, director de L'Estruch.

L’Estruch, la fàbrica de creació de les arts en viu de Sabadell, inaugura el 16 d’abril La Vela, un espai dedicat al circ. N’hem parlat amb Manel Rodríguez, director de L’Estruch.

La Vela de l'Estruch

Fa vint anys que L’Estruch funciona com a equipament cultural. Quina evolució ha tingut en aquests anys?

Antigament Ca L’Estruch era una fàbrica de tints, però el 1995 va començar a funcionar com a equipament cultural amb gestió municipal. Hem anat a poc a poc. Primer només era fàbrica de creació. En aquest sentit vam ser pioners perquè va ser un dels primers espais d’aquest tipus a Catalunya. Vam començar cedint espais a col·lectius locals —de teatre, dansa i coral— que necessitaven un espai de treball. A poc a poc s’hi van anar afegint grups professionals de dansa contemporània i de teatre alternatiu, el que ara en diuen nous formats escènics. No va ser fins al 2002 que es va posar en funcionament el teatre i en els darrers cinc anys hem reformat els espais dedicats a les arts visuals i en paral·lel hem desenvolupat el Medialab, un espai on s’aplica la tecnologia a la creació escènica. Ara, inaugurarem la carpa de circ La Vela.

Per tant, L’Estruch no és només un espai que ofereix una programació artística. Està pensat per poder acollir les diferents etapes del procés de creació. Com funciona?

L’equipament funciona com una fàbrica de creació artística de les arts en viu. A L’Estruch es treballa amb quatre branques artístiques: escena, música, arts visuals i tecnologia. Posem a disposició dels creadors i artistes espais per desenvolupar el seu projecte artístic, des de l’origen fins que es representa. Depèn de l’estat de cada projecte, els col·lectius s’ubiquen en un espai diferent. Al principi de la creació, estan en una sala. Si passen al teatre, vol dir que tenen gairebé tot el projecte tancat i quan s’acaba hi ha un assaig obert o un espectacle. El 99% de programació de L’Estruch són espectacles creats en el mateix equipament perquè ens interessa donar sortida a les produccions amateurs i professionals dels grups que han treballat en les nostres instal·lacions.

Com encaixa la vostra oferta amb la resta d’oferta cultural i artística de la ciutat?

L’Estruch està pensat per a la creació contemporània i té molt de sentit si mirem altres equipaments municipals com el Teatre Principal, La Faràndula i La Sala. Per això funciona un centre d’aquestes característiques a Sabadell, perquè complementa l’oferta dels altres espais. És una de les riqueses de la ciutat: tot el teixit associatiu cultural que fa de pedrera d’autors, directors, actors i oficis tècnics relacionats amb el teatre. A L’Estruch, som una fàbrica que té un aparador petit. Fem moltes coses que de vegades no es visualitzen prou.

Què diferencia L’Estruch d’altres fàbriques de creació?

La singularitat de L’Estruch és que aglutina amateurs i professionals. Les companyies professionals i amateurs es posen en contacte i això els permet interaccionar i aprendre les unes de les altres. Tot i que amb el temps hem anat acollint col·lectius professionals de Catalunya i d’Europa mai no hem deixat de banda els col·lectius locals ni els amateurs.

Què fa que les companyies europees triïn L’Estruch per fer una residència?

Els sembla un centre amb unes instal·lacions molt adequades, amb l’afegit que té 14 places d’allotjament en apartaments a disposició dels residents. És una mica una sorpresa perquè hi han passat col·lectius de Londres, Colònia, Roma, Florència, Madrid, Sevilla i el País Basc però sobretot del sud de França. A Sabadell hi ha gent que potser no sap ben bé què fem —i això és un tema que hem de treballar—, però en el món artístic L’Estruch es coneix molt, sobretot en el món de la dansa i les arts visuals.

La Vela de l'Estruch

L’Estruch acull des de fa anys residències i espectacles de circ, què aporta La Vela?

El 2014 vam guanyar el concurs públic per allotjar La Vela que abans estava ubicada a Vilanova i la Geltrú. Ara bé, durant aquests temps s’ha hagut de traslladar, reparar, adquirir el material tècnic, com ara llums i so. Amb La Vela es guanya un espai que ens permet ampliar les residències de circ, un espai amb l’escenotècnia adequada per als espectacles de circ, un espai d’exhibició de 400 localitats i l’ampliació de les activitats de formació.

Creieu que el món del circ està prou reconegut?

La gent té un gran desconeixement de la creació contemporània escènica i de les arts visuals, en canvi quan s’hi posen i s’atreveixen a venir veuen que és una cosa que els pot interessar moltíssim i que potser és molt més pròxim i molt més entenedor del que es pensen. Pel que fa al circ, s’ha de diferenciar el circ tradicional del circ més modern. Tothom coneix el circ perquè ha vist el Cirque du Soleil o el Circ Raluy. De la mateixa manera que hi ha una dansa clàssica i una dansa contemporània, hi ha un circ tradicional i un circ contemporani. A L’Estruch treballem amb companyies d’avantguarda que ofereixen un circ més modern o que combina la modernitat amb la tradició. El circ pot arribar millor a l’espectador perquè té més eines de comprensió, d’accessibilitat i de coneixement que no tenen les altres arts. Aquí donem eines perquè l’espectador perdi la por, perquè actuï de manera natural i pugui dir lliurement si li agrada o no li agrada. Cal que les companyies expliquin perquè fan el que fan, perquè han triat una il·luminació i no una altra, el vestuari, la música, etc. i els col·loquis són una eina perquè l’espectador entengui el que està veient i perquè pugui fer-ne la seva interpretació.

Es vol aprofitar La Vela per integrar col·lectius d’exclusió social. Quin paper creieu que té el circ en la integració social?

El projecte de La Vela es vol desenvolupar en quatre pilars que són les residències, l’exhibició, l’educació i la inclusió. Volem que el circ sigui una via per arribar als col·lectius més desafavorits, sobretot els joves. Però no hem inventat res de nou, fa anys que ho estan fent a l’Ateneu Popular Nou Barris de Barcelona, amb l’associació Bidó Nou Barris. Es tracta d’engrescar els joves desocupats amb una activitat que els pugui interessar i motivar, donar-los la possibilitat de crear, assajar i estrenar el seu espectacle.

De fet, un dels objectius de L’Estruch és la divulgació i la formació de joves. Quines activitats dueu a terme en aquest sentit?

L’any passat 5.000 joves van participar en les nostres activitats. Aquest segment de públic en general està una mica desatès, ja que en la programació artística hi ha moltes activitats per a nens i adults, però no per a joves. Però és un públic que ens interessa perquè aquests joves són els creadors i el públic del futur. Els oferim assajos oberts amb col·loquis, tallers de cultures urbanes, tallers de circ i el projecte “Enfocant L’Estruch”. Es tracta d’un taller de vídeo-reportatge en què els alumnes experimenten amb la realització i l’edició de reportatges audiovisuals utilitzant els seus telèfons mòbils. Cada grup de treball fa el seguiment d’un dels artistes o una de les companyies residents, editen les imatges al Medialab i un cop han acabat els reportatges es pengen al canal de Youtube de L’Estruch.

Què podrem veure en la inauguració de La Vela?

El 16 d’abril farem la inauguració de la carpa de circ amb la col·laboració de l’associació Tub d’assaig. A la tarda hi haurà un seguit d’activitats gratuïtes, circ en família, tallers de malabars, xocolatada i espectacles gratuïts. Al vespre farem una gala amb cinc companyies que presentaran números de diverses disciplines. Hi seran presents La Fem Fatal amb Anton i Polina (trapezi doble); Malabarte amb Bouncing (malabars); Imaga amb F2 Simfonia escènica de la relació (suspensió capil·lar i investigació de moviment), En Diciembre amb Purpusii (perxa xinesa) i Circ Pistolet amb ADN (acrobàcia) i acabarem la festa amb la música klezmer dels Irrisori.

Podeu trobar l’agenda d’activitats de la inauguració de La Vela aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació