Josep Cots: “El món està per conquerir, és verge”

La Llibreria Documenta acaba d'obrir el Mapa Digital de Lectures, obert a tothom qui hi vulgui participar. Aquest vespre a les 8 es presenta a la societat literària a la Llibreria Documenta

Bernat Puigtobella

Bernat Puigtobella

Editor de Núvol.

La Llibreria Documenta acaba d’obrir el Mapa Digital de Lectures, obert a tothom qui hi vulgui participar. L’ànima del projecte és Josep Cots, co-fundador de La Documenta, una llibreria amb 37 anys d’història al centre de Barcelona. Aquest vespre a les 20h es presenta en societat a la Llibreria Documenta (Carrer Cardenal Casañas, 4), amb la presència de l’escriptora Mercedes Abad, l’editora Eugènia Broggi i el periodista Guillem Carbonell.

Aquest vespre presenteu el Mapa Digital de Lectures a la Llibreria Documenta. En què consisteix aquest mapa?

Amb motiu de l’arribada de les vacances i de l’estiueig, proposem als lectors de participar en la creació d’un mapa digital de lectures. És indubtable que els llibres ens fan viatjar interiorment, mentalment. On ens han portat els llibres? De quins llocs tenim una percepció especial per culpa de la lectura? Si ens ho dieu, anirem situant al mapa els vostres llocs literaris preferits. Tothom pot participar al Mapa Digital de Lectures enviant un correu electrònic a l’adreça [email protected] Els lectors també poden explicar-nos a quin lloc els han fet anar els llibres, o on pensen anar de vacances i amb quins llibres, o si estiuegen a Barcelona però planegen anar a Caldetes amb un llibre. Es tracta d’unir llocs, situacions geogràfiques i lectura.

És un mapa mundi?  Està restringit a algun territori?

Encara que no vulguem, estem limitats per la relació espai/ temps. El mapa ofert és el de la terra; per sort el món digital permet des d’una visió global, fins al més petit poblet. Ho comprovareu si entreu al Mapa Digital de Lectures. D’altres mons en podem parlar després.

Qui el fa? És una obra col·lectiva? Hi ha algú que l’ordeni o l’endreci?

Les respostes ens les han de donar els lectors, sempre des d’una perspectiva personal. Saber que “Guerra i pau” suceeix a Rússia no té gran interès, però si algun lector hi té una relació especial per algun motiu, ja és una altra visió. El mapa està protegit per interceptar les típiques intromissions dels enginyosos malintencionats. Però serem respectuosos amb el contingut que ens envïin. Si es té alguna fotografia graciosa del lloc, millor: per exemple, la d’un fill llegint El Petit Príncep a sota la torre Eiffel… Si aquest lloc i aquest llibre són els escollits, esclar.

Queda algun lloc verge per a la literatura o ha estat tot conquerit?

Els llocs són infinits, literàriment parlant; els llocs reals no tenen importància, només són una excusa, un punt d’arrencada. He gosat posar en el mapa, com a opció personal, “Pacific Palissades”, de Los Angeles. He anat a Los Angeles i no vaig voler visitar aquest barri. Preferia el meu record imaginat de tantes novel·les negres clàssiques i crec que és un bon exemple de món real combinat amb el mite. Això pot passar amb qualsevol lloc, mireu si no el Sant Adrià del Besòs de Javier Pérez Andújar. El món està per conquerir, és verge..

És possible que els llibres futurs siguin app de mòbil i que tinguin la seva geolocalització incorporada. Que t’ofereixin imatges, videos, info sobre cada lloc on transcorre l’acció de la novel·la… Creus que això pot limitar o atrofiar la imaginació del lector?

La possiblitat de la interactivitat em fascina: La prova n’és el mapa que estem construint, absolutament interactiu. Peró la literatura va per un altre camí, tal com deia fa un moment. No oblidem que la realitat no és el mateix que la realitat virtual. Quantes decepcions hem tingut en anar a veure un quadre que ens agrada o al visitar una ciutat que hem “llegit”! Quina diferència hi ha entre la música enllaunada i un recital en directe… La interactivitat és una opció més que permet veure el que diuen altres persones i aquesta és una de les seves gràcies; evidentment una altra és la quantitat d’informació disponible. Però molta informació sense reflexió només és una pura acumulació… d’aire! Com en tot, hi ha una doble cara.

Com ho fareu per situar en el mapa llocs que són plenament imaginaris, i que no es poden col.locar en un mapa real? Penso en Feixes de Jaume Cabré o en El senyor dels Anells…

Els altres mons, de moment, no tenen mapa, no sabem com representar-los. Podria ser una bona idea plantejar-s’ho: com representar els mons fantàstics? Però deixem la pregunta als cartògrafs perquè potser els preferim així, imaginats.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació