Alà Baylac-Ferrer: “Cobrir la demanda de català a Catalunya Nord és “una qüestió de voluntat política”

Baylac-Ferrer explica que, “en l'ensenyament, públic hi ha tots els mecanismes previstos per contractar els mestres necessaris per cobrir la demanda de català a la Catalunya Nord. És una simple qüestió de voluntat política”.

Agustí Mas

Agustí Mas

Presentador del Programa Estira la Llengua, de Ràdio Nacional d'Andorra.

El president de l’Associació per a l’Ensenyament del Català, l’APLEC, ha explicat al programa Estira la llengua! de Ràdio Nacional d’Andorra que, a la Catalunya Nord, hi ha una demanda d’entre el 40% i el 50% d’ensenyament del català i només se n’arriba a cobrir el 5%. Baylac-Ferrer explica que, “en l’ensenyament, públic hi ha tots els mecanismes previstos per contractar els mestres necessaris per cobrir la demanda  a la Catalunya Nord. És una simple qüestió de voluntat política”.

Un 6% dels alumnes de la Catalunya Nord estudia en un sistema d’ensenyament públic bilingüe, en què una part de les classes es fa en català i l’altra, en francès. En l’àmbit privat hi trobem casos d’immersió lingüística com el de la Bressola. Aquesta és la realitat del català a les escoles de les comarques catalanes sota jurisdicció francesa. En aquest panorama hi juga un paper destacat l’Associació per a l’Ensenyament del Català, l’APLEC, que coordina els professors que fan una hora de català setmanal a 60 escoles maternals i elementals de 51 municipis.

La calma relativa es va alterar, per aquesta entitat, al final del curs passat, quan la Generalitat de Catalunya, que subvenciona un terç dels seus costos, juntament i a parts iguals amb les comunes amb escola i el Consell General, va anunciar que havia de suprimir aquesta aportació. Per sort, passat l’estiu, s’hi ha trobat una solució. El president d’APLEC, Alà Baylac-Ferrer explica que la notícia els va deixar garratibats: “Fins a finals d’agost o principis de setembre no érem segurs de poder reprendre el programa. Això ha despertat inquietuds entre les famílies perquè gairebé tothom és favorable a l’ensenyament del català. No s’hauria entès que es privés d’aquest servei tants alumnes, uns 7.000 o 8.000, per uns pocs diners. Estem parlant d’un finançament que es correspon amb la meitat d’una rotonda“.

El forat que la Generalitat de Catalunya obria en el finançament de l’ensenyament del català finalment s’ha tapat a través de les comunes que reben el servei de l’APLEC i del Consell General, que han eixamplat la seva aportació. A més, la Regió de Llenguadoc-Rosselló també hi ha aportat diners. Baylac-Ferrer explica, però, que estan “alleujats molt momentàniament” i afegeix: “D’aquí a uns quants mesos tornarem a tenir el problema. La qüestió es planteja perquè l’Estat i el Ministeri, que és l’única entitat competent  i responsable pel que fa a educació, no posen els mitjns que cal per assegurar i cobrir els menesters que hi ha per a l’educació en català. En tot cas, valora molt el gest de les entitats locals, tenint en compte que no tenen competències en aquesta matèria i que disposen de molt poc finançament, ja que recorda que a França no hi ha cap mena de descentralització o autonomia. “Aixo fa part d’una presa de consciència i una responsabilitiat assumida de les administracions locals, d’intervenir en favor de la llengua catalana, aquí”.

Actualment, segons l’APLEC, entre un 40% i un 50% de les famílies de la Catalunya Nord voldrien escolaritzar els seus fills en un sistema bilingüe català-francès. Alà Baylac-Ferrer explica que cobrir aquesta demanda és a les mans de l’Estat: “En l’ensenyament públic hi ha tots els mecanismes, reglaments i oposicons previstos per contractar cada any els mestres necessaris [per a l’ensenyament bilingüe]. Tot és factible, només és una qüestió de decidir contractar més mestres bilingües en lloc de monolingües. És una simple qüestió de voluntat politica”. Recorda que això no suposaria cap sobrecost i que els 15 o 20 anys d’experiència d’aquest sistema demostren que és eficaç. Aquesta setmana hi ha una reunió entre el Ministeri d’Educació i la Federació per les Llengües Regionals a l’Ensenyament Públic on es reivindicarà aquesta necessitat de més places bilingües per garantir l’aprenentatge dels dos idiomes a la Catalunya Nord.

Podeu descarregar el programa Estira la llengua fent clic aquí.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació