‘La formació d’una identitat. Una història de Catalunya’

Només el temps dirà què és el que ens depara, però per al passat trobem la memòria imprescindible d’una historiografia.

Albert Ventura

Albert Ventura

Filòleg i escriptor

Una de les veus més lúcides i sensates de l’historiografia contemporània, Josep Fontana (Barcelona, 1931), és l’autor de La formació d’una identitat. Una història de Catalunya (Vic: Eumo Editorial, 2014), de la qual acaba de publicar-ne una reedició ampliada amb una presentació en tapa dura, il·lustracions i sobrecoberta de paper. Aquest nou volum, que és deutor de l’anterior de 2014, arriba al 2016 amb més materials, més bibliografia i noves reflexions sobre aquests dos darrers anys, que malgrat la immediatesa dels fets requereix pensar a l’entorn del fet nacional, de l’auge dels moviments socials i del procés independentista al Principat català.

Josep Fontana

Fontana parteix de les beceroles, de la protonació establerta a partir del segle VIII, i de l’anàlisi de la història d’aquest bocí dels Països Catalans, el Principat, fins a l’actualitat, i ho fa mitjançant un rigor científic exemplar, però lluny de ser un volum exclusiu i cenyit a erudits i estudiosos. L’historiador i catedràtic emèrit de la Universitat Pompeu Fabra aposta pel rigor —com no pot ser altrament— i acara els fets amb una nombrosa i riquíssima bibliografia, la qual cosa confereix al seu estudi un valor importantíssim, perquè malgrat ser exhaustiu té per missió fer de difusor de la història catalana a qualsevol persona que, simplement, hi tingui interès.

Tant aquí com en d’altres espais (llegiu-ne algunes entrevistes, com les publicades a ElCrític.cat a 6 de gener de 2016, o al diari Ara, de 13 d’agost del mateix any) Fontana advoca per reflexionar sobre l’ofici d’historiador i, tal com diu als mitjans citats, «seguir lluitant». A tall d’exemple amb el que podria passar amb una suposada unilateralitat independentista, només cal adreçar-se a l’interessant capítol 9 de La formació d’una identitat, «La conquesta de l’autonomia» (pàgines 341 a 375), capítol dedicat, entre d’altres, a la revolució d’octubre de 1934, la guerra, les crisis internes i finalment la derrota i exili.

Amb tot, Fontana ha anat desgranant bona part de tot el que tracta en aquesta obra al llarg d’una llarga i contrastada trajectòria, ja que anteriorment també ha publicat títols que poden estar-hi íntimament lligats, com és el cas de La construcció de la identitat. Reflexions sobre el passat i sobre el present (Barcelona: Base, 2005).

De fet, el cos central del volum es conclou (pàg. 4469, entre d’altres, amb una afirmació esperançadora sobre el fet nacional català, que veu que «[…] Per sota dels esdeveniments quotidians i dels actes d’uns polítics que creuen, erradament, que són ells els que marquen els rumbs col·lectius d’un poble, circula un corrent poderós i profund de consciència col·lectiva que és el que ens ha permès preservar la nostra identitat contra tots els intents de negar-la. Un corrent que de vegades pot semblar ocult, però que surt a la llum cada cop que cal enfrontar-se a un obstacle. […] un sentiment que ha perdurat en el temps i que ha arribat en plena vigència al present, havent resistit cinc-cents anys d’esforços d’assimilació, amb tres guerres perdudes —el 1652, el 1714 i el 1939—, sotmès a unes llargues campanyes de repressió social i cultural, que encara duren avui».

I tot amb tot, encara hi som: només el temps dirà què és el que ens depara, però per al passat trobem la memòria imprescindible d’una historiografia, com la de Fontana i els seus referents, que ha descrit i radiografiat les agressions i fets més destacables que, vulguem o no, ens han fet ser com som.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació