La construcció del passat és una responsabilitat de cada generació?

“Per què odiem el PRI, un partit que gairebé no hem vist governar?” es pregunten, al principi de Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán, la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol. L’espectacle, presentat dilluns al Temporada Alta, és una mena d’autòpsia del Partido Revolucionario Institucional (PRI) que va governar Mèxic durant 71 anys: del 1929 al 2000

Després de gairebé tres mesos, el Temporada Alta ha abaixat el teló. L’espectacle encarregat de tancar el festival va ser Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán, dels mexicans Lagartijas tiradas al sol. Aída Pallarès ha parlat amb ells i ho explica a Núvol.

Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán. © Nacho Ponce

“Per què odiem el PRI, un partit que gairebé no hem vist governar?” es pregunten, al principi de Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán, la companyia mexicana Lagartijas tiradas al sol. L’espectacle, presentat dilluns al Temporada Alta, és una mena d’autòpsia del Partido Revolucionario Institucional (PRI) que va governar Mèxic durant 71 anys: del 1929 al 2000. “Intentem revisar la història del Partido Oficial, repensar-la i reflexionar. Volem pensar el passat per posar en perspectiva el present” diuen Gabino Rodríguez i Luisa Pardo.

El projecte va néixer abans de les eleccions de 2012 on el PRI tornava a a la presidència després de 12 anys d’alternança. Aquells mesos es va començar a gestar un moviment que rebutjava el candidat del partit, en el qual s’hi van unir els membres de Lagartijas tiradas al sol. “Al mateix temps, però, ens vam preguntar què en sabíem realment d’aquest partit que odiàvem, ja que pràcticament no els vam veure governar. Ens interessa qüestionar-nos des de quin punt de vista es construeixen els relats del passat” expliquen Pardo i Rodríguez.

El PRI, també anomenat Partido Oficial, va néixer l’any 1929 en un acte d’imaginació política que va acabar amb un període en el qual s’arribava al poder a través de les armes. Tot i que va esdevenir un instrument de reconciliació social també va ser un mitjà per controlar la participació política de tot el país. Un dels triomfs del règim priísta va ser, curiosament, l’oficialització, l’any 1959, dels llibres de text gratuïts a les escoles. “A través d’ells els mexicans vam aprendre la història del nostre país, la història oficial. És a dir, una manera de justificar el present a través del passat i, alhora, una manera de legitimar el règim” expliquen Rodríguez i Pardo. Conscients que la història oficial té més possibilitats de difusió que qualsevol altre relat, les Lagartijas han optat per crear l’espectacle a partir del llibre La Revolución Institucional, de Natalia Valdez. De fet, Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán, barreja la història del PRI amb la de Valdez, una professora i activista desapareguda l’any 2000. “A través d’una llarga investigació, busquem construir un relat del nostre país, ni millor ni més complet que els altres, pero sí nostre. Un relat que ens ajudi a entendre  tot allò que ens han explicat, que hem heretat del PRI, de la seva política i manera de governar. La construcció del passat és una responsabilitat de cada generació”  diuen Gabino Rodríguez i Luisa Pardo.

A través de canvis de vestuari i escenografia, màscares, cartells i projeccions, Luisa Pardo, Gabino Rodríguez i Francisco Barreiro, interpreten magistralment els principals successos i presidents del segle XX mexicà. L’espectacle, com és habitual en la companyia, barreja realitat (memòria històrica) i ficció (la recreació de la vida de Natalia Valdez) tot i que a diferència de Montserrat, pesa més el contingut informatiu. A pesar que el muntatge barreja molt encertadament el to més dramàtic amb la sàtira i el sarcasme més punyent, resulta inevitable que en algun moment l’espectador tingui la sensació d’assistir a una classe d’història amb un relatiu interès dramàtic. En definitiva, Derretiré con un cerillo la nieve de un volcán potser no és un espectacle rodó però ens pot ajudar a repensar el passat perquè, com sabem, la història sempre l’escriuen els vencedors.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació