El ‘1984’ d’Orwell, a l’Almeria Teatre

L'Almeria Teatre acull fins el 12 de gener l'obra '1984', adaptació teatral de Michael Gene Sullivan de l'obra cabdal de George Orwell. Una societat controlada per les pantalles, on cal amagar els sentiments i on qui no obeeix cegament ho paga molt car. Edicions de 1984 n'ha publicat la versió teatral en català.

Laura Basagaña

Laura Basagaña

Cofundadora de Núvol i editora de LlavorCultural.cat.

Fins el 12 de gener a l’Almeria Teatre es pot veure ‘1984’, el muntatge potent de Víctor Àlvaro, basat en la novel·la de George Orwell, en una adaptació teatral de Michael Gene Sullivan i traduït de manera lluïda per Lluís-Anton Baulenas. Edicions de 1984 en publica la versió teatral en català.

L’adaptació de la novel·la orwelliana ‘1984’ per part de Michael Gene Sullivan resol molt bé els reptes de narrar diferents espais i situacions amb només un únic decorat auster, escenificació de l’espai que conté tot el terror que l’obra traspua. Una sala fosca, desprovista de tota tecnificació i deixant de banda els artilugis tecnològics, és suficient per recrear l’atmosfera de misteri, angoixa i por d’allò desconegut, omnipresent, desdibuixat i, alhora, opressor.

L’obra teatral s’inicia a la tercera part de la novel·la i va fent salts en el temps per explicar el passat de Winston Smith, que és torturat brutalment i és obligat a explicar com ha arribat fins allà. L’escenari -tenebrós, il·luminat tènuement a l’inici i, a voltes, amb ràfegues de llum enlluernadores que simulen les descàrregues elèctriques que pateix el protagonista, interpretat per Andreu Rifé, es troba enmig del no-res. Intranquil·litzador, dins la vulgaritat d’un espai no identificable i només revestit de llum i fosca, en l’espai ressona contínuament aquella veu omnipresent, que és el símbol de la presència  d’aquella pantalla desconeguda que tot ho vigila i que encara fa més por quan no es veu. Els efectes sonors i musicals s’utilitzen amb gràcia i efectisme per il·lustrar el control de les llibertats dels habitants d’Oceania. Poc a poc, descobrim de quina manera el Gran Germà esborra la diferència, la identitat i les singularitats de cadascun dels opositors al règim.

George Orwell va descriure una societat controlada per les pantalles, que indicava a tothom de quina manera s’havia d’actuar. Una societat on calia amagar els sentiments i estar contínuament fingint despreocupació, per tal de no aixecar sospites. La càrrega dels qui estan permanentment vigilats, sense intimitat, manipulats per corrents d’odi, violència, guerres que destrueixen part dels aliments i fan que la desigualtat es propagui. Una societat que aniquil·la els qui no pensen com el sistema dicta i que promou l’obeïment cec dels qui la conformen.

I el repartiment format per Lluís Canet, Savina Figueras, Tono Saló, Frank Capdet, Andreu Rifé i Carles Canut broda la peça, desdoblant les escenes i les accions i aportant un angle de visió diferent i aterridor. Hi ha humor, passió i un terror creixent que es va escampant a poc a poc fins a esclatar. L’obra profètica de George Orwell ha estat brillantment adaptada i duta a escena per la companyia Gataro, amb il·luminació de Quico Gutiérrez, caracterització de Núria Llunell i so de Jordi Bonet. Un espectacle punyent i brutalment versemblant, que l’Almeria Teatre acull fins el proper 12 de gener.

Fes-te subscriptor de Núvol

Suma't al digital de cultura i gaudeix d'un munt d'avantatges

  • Participa en sortejos setmanals i guanya llibres

  • Rep la revista anual en paper

  • Accedeix a la Biblioteca del Núvol

  • Aconsegueix descomptes culturals

Subscriu-t'hi ara!
Torna a dalt
Núvol utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si continues navegant entendrem que ho acceptes.
Accepto Més informació