Alexandre Nunes de Oliveira. Girona

El triomf de la voluntat

Curt és l’única objecció sensata que es pot fer al concert de presentació de Dentro de la Luz, que els barcelonins Standstill van portar a Girona. Vam assistir a un espectacle irreprensible, pensat i treballat en tots els seus detalls, fet per tocar el cel i la perfecció.

Jordi Marrugat. Barcelona

Carles Hac Mor. Ha rebentat l'hospici

Dilluns se celebra una nova sessió del cicle Dilluns de Poesia a l'Arts Santa Mònica. Aquesta vegada el poeta convidat és Carles Hac Mor, autor iconoclasta que serà presentat per Jordi Marrugat. Us avancem aquí la invitació de Marrugat a llegir i escoltar la poesia inclassificable de Carles Hac Mor.

Victòria Miró. Barcelona

Tuitpoemes i altres tuiteries

Ganzell edicions publica aquest desembre “Tuitpoemes i altres tuiteries” de Cristina Company i Pere Pèries, dos tuitaires que cada dia escriuen un petit poema a la xarxa de l’ocellet. “Twitter no està renyit amb el paper”, diuen.

Tuli Márquez. Barcelona

Ferran Fages, curiositat, improvisació i reflexió

Amb 50 discos publicats, Ferran Fages és un dels músics catalans més internacionals, un dels més reconeguts en el seu estil. També un dels més desconeguts, malgrat el prestigi de què gaudeix arreu. Acaba d’actuar al prestigiós festival de música contemporània de Huddersfield, al Regne Unit.

Núvol. Barcelona

Vinyoli, traca final

Aquest divendres el CCCB organitza un tribut a Joan Vinyoli (19h) amb Andrea Motis i Joan Chamorro i els poetes Miquel de Palol, Francesc Parcerisas, Núria Martínez-Vernis, Blanca Llum Vidal, David Caño, Josep Pedrals, Enric Casasses, Mireia Calafell, Jordi Llavina i David Castillo.

Mar Fontana Peitiví. Barcelona

Jaume Pont: L'astre lluminós de l'eclipsi

L'altra llum (Pagès editors) és un recull de poemes dels diferents llibres publicats del poeta Jaume Pont, de vasta trajectòria i de mirada reveladora. Una antologia elaborada pel mateix autor a manera de recorregut pels "afluents d'un sol riu", per la seva poesia, per la seva rebel·lia.

Montserrat Garcia Ribas. Barcelona

Arnau Pons tradueix 'Cristall d’alè' de Paul Celan

Arnau Pons, continuant amb la comesa fascinant i necessària de traduir al català la poesia completa de Paul Celan, ens ofereix la traducció del cicle de poemes Cristall d’alè, publicat per LaBreu Edicions. Dimarts 9 de desembre es presenta a la llibreria Laie, a les 19.30h, juntament amb el text d’Yves Bonnefoy Allò que va alarmar Paul Celan, traduït per Ona Rius.

Francesc Ten. Girona

Miquel de Palol evoca Joan Vinyoli

Els poetes Miquel de Palol i Joan Vinyoli es van conèixer el 1975. Un any mític. L’un tenia 61 anys i l’altre, 22. Vinyoli, amb el joveníssim Palol, va experimentar la possibilitat d’elevar a la vida quotidiana els somnis i desitjos concebuts en el temps de la repressió i l’obscurantisme

Mar Fontana Peitiví. Barcelona

Ramon Dachs: l'omnipresència de la poesia

El polifacètic Ramon Dachs torna a les llibreries amb una primera entrega de l'extens cicle poètic “Euràsia: tot u”. L'amor (Llibres de l'índex), aplega quatre poemaris escrits durant el període 1985-1997 que versen sobre aquest sentiment amb ressons de la lírica medieval.

Núria Busquet. Cardedeu

La poesia a manta de Cardedeu

"Amb referents tan importants a la comarca com el Versos Lliures a Granollers o la Primavera poètica de La Garriga, vam buscar fer una cosa semblant però a la cardedeuenca, subvertint les idees preconcebudes sobre poesia mesclant-la amb la diversió", explica Núria Molist.

Lluís Bosch. Barcelona

Tempestes vénen del sud

Zoo, la nova formació provinent de Gandia, es fa seva la proclama: “No podran res contra un poble alegre i combatiu” i la desenvolupa a través d’onze cançons on la música d’arrel jamaicana i l'electrònica es donen la mà per a construir un disc reivindicatiu i crític però també festiu.

Joan Safont. Mataró

'Rosó' i la cultura de masses

Rosó, un hit naif però representatiu d’un país a l’alçada del J’attendrai francès, de l’Oh, sole mio! italià o del Lili Marlenne alemany. Per això la decisió, conscient o inconscient, dels Obeses de triar-la, precisament ara i avui, em sembla fascinant i encertada per una cultura de masses actual que es relliga amb la precedent.

Laura Basagaña. Barcelona

Maria-Mercè Marçal, de prop

Empúries publica un dietari inèdit de la poeta, acompanyat de la correspondència que va mantenir amb Jean-Paul Goujon, estudiós literari de la figura de Renée Vivien i professor a la Universitat de Sevilla. Avui la llibreria Jaimes acollirà la presentació del llibre a les 7 de la tarda.

Francesc Parcerisas. Homenatge Parcerisas.

Agraïment

A casa deien que, quan vaig néixer –al barri de Cal Rectoret, a Begues, segon i inesperat nadó en un part prematur– no respirava i que el doctor va haver-me d’agafar pels peus, penjant com un conill, i clavar-me algunes plantofades perquè respirés i pogués començar a assaborir aquest món tot ell fet de delícies.

Mercè Ubach. Homenatge Parcerisas.

Somnis sencers de vida

Quan el poeta Francesc Parcerisas entrava al bar de l’escola de negocis EADA, diumenge a les cinc de la tarda, ho feia enganyat. Es pensava que hi anava a netejar (el dia abans ell i el seu germà bessó havien utilitzat el local familiar per organitzar-hi una festa pel seu setantè aniversari), però...

+ Articles   
La poesia explicada als nens
El poeta Miquel Desclot explica a una colla de nois i noies com es diu una poesia, sempre buscant la música dels versos, perquè la música és la gasolina de la poesia. Podeu llegir aquí la presentació que en fan al blog de Pati de Lletres i escoltar l'àudio de la seva xerrada.
Impugnar
Pugna i pugnar són mots cultes: això vol dir que els reservem per a les ocasions lluïdes, però no per a la xerrameca de cada dia.