La poesia a Rússia, avui

Laura Basagaña. Literatura russa. Barcelona

Irina Iermakova i Maksim Amelin són dos poetes russos que han visitat Catalunya convidats per la Institució de les Lletres Catalanes. Del 14 al 17 de novembre van participar en les jornades de traducció que el Centre d’Art i Natura de Farrera i la ILC impulsen.

Miquel Desclot. Sant Cugat

La poesia explicada als nens

El poeta Miquel Desclot explica a una colla de nois i noies com es diu una poesia, sempre buscant la música dels versos, perquè la música és la gasolina de la poesia. Podeu llegir aquí la presentació que en fan al blog de Pati de Lletres i escoltar l'àudio de la seva xerrada.

Pau Vadell i Vallbona. Palma

El carrer de la perfecció

Hilari de Cara (Melilla, 1945) acaba de publicar a la ja prestigiosa col·lecció La Fosca de Lleonard Muntaner Editor Carrer d’Artà, premi de poesia Mediterrània Pare Colom 2014 de la població mallorquina d’Inca.

Núvol. Literatura russa. Barcelona

Poetes russos a Farrera

El 23è seminari de traducció poètica de Farrera va reunir els poetes russos Irina Iermakova i Màxim Amelin, del 14 al 17 de novembre en unes jornades organitzades pel Centre d’Art i Natura de Farrera i la Institució de les Lletres Catalanes.

Pau Vadell i Vallbona.

Dessale Berekhet, Vè Premi Veu Lliure del PEN Català

El Premi Veu Lliure que concedeix el PEN Català ha reconegut l’eritreu Dessale Berekhet Abraham, periodista i escriptor. Dessale realitza encara una important tasca de promoció de les llengües pròpies del seu país, el tingré i el tigriya i ha publicat dos llibres sobre cultura eritrea i contes infantils.

Xavier Pijoan. Barcelona

Sívia Bel, la tensió del fil

Aquest diumenge 16 de novembre a les 12h Sílvia Bel condueix a la Sala Tallers del Teatre Nacional la primera sessió de Vers a vers, un taller participatiu on els assistents podran aprendre a recitar poesia a partir d'un poema de Joan Vinyoli.

Marta Ballesta. Barcelona

El ‘missatge’ de Muslim a Barcelona

Muslim representa els neguits i el profund malestar de diverses generacions de marroquins condemnats a l’atur, que són víctimes dels vicis del sistema i als quals s’ha denegat el dret a l’esperança. Però també simbolitza el canvi que no es pot posposar, un cant a la fi de la submissió.

Lluís Bosch. Born Centre Cultural. Barcelona

Música universal d'arrels araneses

Alidé Sans porta fent música des que té memòria. En paraules seves “la música sempre m’ha acompanyat. No puc imaginar-me la seva vida sense la música. Amb ella he crescut, i creixo”. Des de ben petita ha tocat diferents instruments: el violí, la flauta travessera, l’acordió, el saxo, etc.

Laura Basagaña. Barcelona

El cinquè 'Poetari'

En el cinquè número d'aquesta revista bimestral Jordi Llavina li envia una carta molt personal al recordat Joan Vinyoli, Mireia Vidal-Conte entrevista Màrius Sampere i Vinyet Panyella tradueix una selecció de poemes de Sophia de Mello.

Joan Todó. Poetari. La Sénia

Josep Palàcios. Sonets i cues de peix

En el darrer número de la revista 'Poetari' (número 5) hi ha un article dedicat a Josep Palàcios i als dos volums que recullen tota la seva obra: 'La Imatge' (Publicacions Universitat de València, 2013). Pau Vadell, Jaume C. Pons Alorda i Joan Todó el comenten tot seguit.

Núvol. Born Centre Cultural.

Tres concerts al Born CC

Aquest cap de setmana la música torna al Born Centre Cultural. De divendres a diumenge s'hi ofereixen tres actuacions en directe i de forma gratuïta. Jazz, rumba aranesa i la música de l'Acadèmia dels Desconfiats.

Lluís Bosch. Barcelona

Leonmanso. Jardins de brutes basses

Leonmanso acaba de publicar Jardins de brutes basses, la continuació de Rinosaure (Blau-Discmedi, 2010). Aquest segons disc l'ha editat Velomar Records, el nou segell discogràfic de Quim Torres, membre de Delên, que també ha exercit com a productor.

Isabel Graña. Badalona

Sònia Moll. 'I Déu en algun lloc'

El passat 3 de novembre es va presentar a la llibreria Laie el poemari de Sònia Moll, I Déu en algun lloc, editat en una de les col·leccions de poesia més ben dirigides de la literatura catalana actual, Llibres de Samarcanda, protegida sota l’empara del binomi Cafè Central/Eumo Editorial.

Miquel Àngel Llauger. Palma

Blai Bonet, més de mil pàgines de magma poètic

Acaba d’aparèixer, publicada per Edicions de 1984, la 'Poesia Completa' de Blai Bonet, que els bons lectors de versos del país fa temps que esperaven. És un sol volum de més de mil pàgines, que ha portat un any de feina als responsables de l’edició, Nicolau Dols i Gabriel de la S.T. Sampol.

Lluís Bosch. Barcelona

20 anys de Mondosonoro i 30 de Rockdelux

Mondosonoro i Rockdelux estan d’enhorabona. Les dues revistes musicals celebren amb poques setmanes de diferència l’aniversari de la seva primera publicació. Les dues porten molts anys al peu del canó sense faltar ni una sola vegada a la seva cita mensual amb els lectors.

Antoni Clapés. Barcelona

[Video] Denise Desautels a Barcelona

Denise Desautels (Mont-real, 1945) és una de les figures més destacades de la poesia quebequesa contemporània i de tota la poesia del nord d’Amèrica. El proper 17 de novembre Desautels serà a Barcelona convidada pel cicle "Dilluns de poesia" a l'Arts Santa Mònica.

Jaume Aulet. Barcelona

El 9 cançoner

«Fe no és esperar. Fe no és somiar. Cal que neixin vots a cada instant. Les cançons de sempre, trucades en clau humorística pel mestre del garrotuit, el professor jaume Aulet, que ha dedicat també un poema a aquell votant anònim que ha anat a les urnes aquest 9N.

Lluís Bosch. Barcelona

Andreu Rifé es fa samurai

Andreu Rifé acaba de publicar un nou disc, Samurai. És el quart àlbum de la seva carrera i hi ha gravat 13 cançons on l’èpica pop n’és l’ingredient principal. Lluís Bosch ha escoltat el disc i en fa la seva crítica a Núvol.

Laura Basagaña. Barcelona

Els dimonis i les pàtries de Jacint Verdaguer

Verdaguer Edicions publica 'Pàtries' i 'Dimonis'. El primer és un compendi de poemes que reflexionen sobre la catalanitat, i el segon són apunts de tres dietaris que el poeta Enric Casasses ha transcrit i comentat. "Verdaguer assistia a sessions d'exorcisme i anotava tot allò que sentia".

Pruden Panadès. Cardedeu

PAM!

No és una onomatopeia de còmic, és l’expressió condensada de la detonació poètica que s’escamparà per Cardedeu aquest mes de novembre. Poesia a manta és un exemple més de l’eclosió que viu la poesia a Catalunya. El PAM! comença el divendres 7 de novembre.

+ Articles   
Les imatges obagues del geni
Josep Palàcios reuneix tots la seva obra en dos volums antològics: 'La Imatge', publicat per la Universitat de València.
Déu sap si...
Fernandel era tan famós a França que Albert Camus l'esmenta a L'étranger. Els jutges que condemnen a mort Meursault no li perdonen d'haver vist un vodevil amb Fernandel