Lluís Bosch. Barcelona

Un tastet del BAM

Aquest divendres passat s’iniciaven a Barcelona les festes de la Mercè 2014 i el festival musical BAM (Barcelona Acció Musical). El festival posa a l’abast una àmplia oferta de concerts a diferents escenaris de la ciutat. Lluís Bosch seguidor fervent de l’oferta del BAM, ha fet una ruta pel BAM.

Laura Basagaña. Barcelona

Un mapa de cicles poètics per tot l'any

Trobar cicles dedicats a la poesia que tinguin una programació estable al llarg de l'any és cada cop més senzill. Arreu del territori trobem propostes interessants que ens acosten la poesia des de diferents angles: recitals, clubs de lectura, maridatges musicals, combats poètics. Aquí els teniu!

Bernat Puigtobella. Barcelona

Tonko Maroević: "Ser croat és difícil"

El poeta croat Tonko Maroević és un dels escriptors croats que ha convidat a Barcelona la Institució de les Lletres Catalanes. L'altre dia vaig quedar amb Maroević a la Taverna del Bisbe. Vam seure a la terrassa, al costat de les casetes de fusta de la Setmana del Llibre, totes tancades com casetes de nines.

D. Sam Abrams. Barcelona

Jaume C. Pons Alorda: "Whitman en català enganxa de puta mare"

Núvol us ofereix l'entrevista que D. Sam Abrams ha fet a Jaume C. Pons Alorda en motiu de la publicació de les 'Fulles d'herba' de Walt Whitman a Edicions de 1984. "En català era necessari respectar el caràcter eclèctic i integrador de Whitman" "Les batalles entre grups i mentalitats són el pinyol de l’ou de tot sistema literari" "Whitman s’explica perfectament sense necessitat de paratextos" "Qualsevol cosa que Whitman toca aconsegueix emocionar" "Llegir Fulles d’herba et canvia la vida per sempre" "Llegir és una festa col·lectiva" "Si ho hagués hagut de fer per diners mai no hagués traduït Walt Whitman"

Xavier Montoliu. Barcelona

Montserrat Abelló. Enllà del viure concís

Xavier Montoliu, traductor de Montserrat Abelló i biògraf seu, recorda la poeta que va deixar-nos ahir als 96 anys d'edat. El comiat d'Abelló tindrà lloc aquest dissabte dia 13, a les 13h, al tanatori de Les Corts, on s'oficiarà una cerimònia laica i oberta a tothom. La sala de vetlla estarà oberta des de divendres dia 12, a partir de les 15h30.

Núvol. Barcelona

Mor la poeta Montserrat Abelló

La poeta Montserrat Abelló ha mort aquest dimarts als 96 anys. Autora prolífica i traduïda en diversos idiomes, la seva veu poètica va estar marcada pel feminisme literari, la rebel·lia i la seducció a través de la paraula.

Tuli Márquez. Barcelona

Petit Gran Eril

Dimecres 3, 18:00. Centre Cultural Can Fabra, barri de Sant Andreu. Tercer pis. En una sala de l’Escola Superior de Música del Taller de Músics, el Petit de Cal Eril assaja per darrer cop el concert que prepara per al festival Altaveu de Sant Boi d’aquest dissabte, 6 de setembre.

Valentí Puig. Barcelona

Només una destral ressona lluny

Jordi Llavina, comissari de l'Any Vinyoli, presentarà en el marc de la Setmana del Llibre Neu, fang, rosada, constel·lació (El Cep i la Nansa), un recull de tots els articles, treballs i apunts que ha fet sobre la poesia de Vinyoli.

Gemma Ventura. Figueres

Albert Pla i els seus amics

Albert Pla ha celebrat a l'Acústica de Figueres els seus 25 anys, una 'juerga' d'aniversari envoltat del seus millors amics a la plaça Gala – Dalí. La musa i el geni es van convertir en l’attrezzo d’una festa d’aniversari, on més de mil persones es deixarien sorprendre pel tarannà imprevisible de Pla.

Joan Carles Navarro. Barcelona

Rhythm&blues al Palau de la Música

Aquest dimarts el Festival Mas i Mas presentava l’últim i el més explosiu dels concerts programats enguany al Palau de la Música, el de la Barcelona Big Blues Band acompanyada pel saxofonista Dani Nel·lo i el pianista i cantant Mike Sanchez.

Nuria Ribas Costa. Eivissa

Un any més de jazz amb vistes al mar

Els passats 21, 22 i 23 d’agost Eivissa feia olor de jazz. A una setmana del tancament del festival, l’estela de les notes encara flota per la murada que envolta Dalt Vila, la part antiga de la ciutat d’Eivissa. Una edició marcada enguany per la presència d’artistes nacionals.

Xavier Montoliu. Barcelona

Marin Sorescu traduït… en pedra!

La ciutat de Craiova premia les traduccions al suec i al català de l’obra poètica de Marin Sorescu. Xavier Montoliu assisteix al Simposi Internacional d’Escultura Camins Brâncuşi, que té lloc durant tot el mes d’agost a Craiova, a Romania.

+ Articles   
La poesia expulsada
És així com són les ciutats d’avui entregades al turisme. És així com tiren endavant. És així com perden tot el sentit, com es fa impossible viure-hi.
La dura durada
També la impostació de fer-ho veure ens fa veure: les veritats minúscules de vegades s’amaguen en el relat que formen els heterònims.